Čo všetko si zobrať na túru?

To, že hory sú obľúbenou destináciou ako v zime tak aj v lete dokazujú tisíce návštevníkov v našich Tatrách. Vysokohorské túry sú časovo náročnejšie a ak sa rozhodujete zdolať jeden z našich vrcholov zamyslite sa nad svojou kondičkou. Veľké prevýšenia a dlhé hodiny šlapania každý nezvládne. Ak si na dvoj tisícovku veríte a plánujete ju navštíviť určite sa vám zíde poriadna výbava do hôr. S funkčným vybavením sa vám pôjde oveľa ľahšie.

hory

Trekingové palice Trekingové palice sú používané najmä staršími ročníkmi. Slúžia na podporu pri chôdzi, pričom na ne prenášate väčšinu svojej váhy. Ide o užitočného pomocníka najmä pri stúpaní do kopca. Niektorým ľuďom palice v rukách prekážajú, no v dnešnej dobe sú už aj skladacie modely, ktoré ľahko zložíte a vložíte do ruksaku.

Oblečenie Pokiaľ idete na náročnejšiu túru určite sa vám zíde funkčné tričko. Podľa ročného obdobia už zvážte či je čas na tielko alebo rolák. Toto oblečenie neprepúšťa pot a termo dobre udrží teplo. Budete sa cítiť komfortnejšie. Typické turistické nohavice sú širšieho strihu, ale zato z kvalitného nepremokavého materiálu. Na celodennú túru vám však budú stačiť aj legíny, najlepšie z elastického materiálu. Najdôležitejšou časťou odevu je bunda, ktorá by mala byť nepremokavá, odolná voči vetru a s kapucňou. Určite nezabudnite na čiapku či čelenku. Práve čelenka je teraz v kurze a v nízkych mrazoch je veľmi obľúbená pletená čelenka značky Eisbär. V lete sa poobzerajte po bavlnenej, ktorá drží vlasy a slúži ako potítko. Prioritou sú samozrejme kvalitné vysoké topánky.

kanada

Ruksak Obsah ruksaku by mal obsahovať najmä tekutiny, v chladnejšom počasí termoska s čajom, proteínovú tyčinku, baterku a nejakú pláštenku. Do hory so sebou neberte dáždnik, pretože v prípade búrky nie je bezpečný. Hlavne nezbaľte zbytočnosti, pretože čím väčšia váha na chrbte, tým ťažšie sa vám bude stúpať.